Diagnostyka mastitis

Diagnostyka mastitis

Badania laboratoryjne pozwalają wskazać patogen wywołujący mastitis i dostarczają antybiogram z informacją o lekooporności.

Dzięki wynikom badań można wdrożyć odpowiedni rodzaj leczenia przeciwko konkretnemu patogenowi oraz wprowadzić odpowiednie środki zaradcze.

PAMIĘTAJ !

Skuteczność leczenia zależy od dokładności i staranności pobranej próbki.

Pobieraj mleko starannie do sterylnych jednorazowych probówek zwracając szczególną uwagę na higienę.

 

Szanowni Państwo!

W trosce o utrzymanie wysokich standardów oraz zapewnienie wiarygodności przeprowadzanych badań, uprzejmie prosimy o stosowanie przy pobieraniu i przesyłaniu próbek mleka następujących zaleceń:

  • do badań prosimy przesyłać mleko świeże w jak najkrótszym czasie od pobrania lub mleko zamrożone,
  • próbki na obecność patogenu chorobotwórczego prosimy pobrać bezpośrednio z wymienia z zainfekowanej ćwiartki przed rozpoczęciem antybiotykoterapii,
  • próbki prosimy pobierać starannie do sterylnych jednorazowych probówek.

Sposób pobierania próbek mleka ćwiartkowego.

  • Oznacz probówki numerem krowy i ćwiartką:
    A - prawa przednia
    B - prawa tylna
    C - lewa przednia
    D - lewa tylna
  • Umyj dokładnie ręce i zawsze noś rękawiczki.
  • Pierwsze strumienie mleka skieruj do przedzdajacza, zwróć uwagę na rodzaj wydzieliny, obecność kłaczków, kolor itp.
  • Umyj i osusz ligniną/ ręcznikiem papierowym wymię i strzyki.
  • Zdezynfekuj wierzchołki strzyków za pomocą gazika nasączonego środkiem dezynfekującym.
  • Odrzuć pierwsze strugi mleka.
  • W czasie pobierania probówkę trzymaj ukośnie nie dotykając jej krawędzią strzyka pamiętając, aby nie zanieczyścić korka i probówki. Korek trzymaj w ręku tak, aby nie dotykać części, która później wchodzi do wnętrza.
  • Probówki napełnij do około 2/3 wysokości i zamknij możliwie jak najszybciej.
  • Próbki należy natychmiast schłodzić do 4 – 5ºC i w tej temperaturze dostarczyć do laboratorium w ciągu 24 godzin od pobrania.
  • Próbki można również zamrozić.