Diagnostyka mastitis
Badania laboratoryjne pozwalają wskazać patogen wywołujący mastitis i dostarczają antybiogram z informacją o lekooporności.
Dzięki wynikom badań można wdrożyć odpowiedni rodzaj leczenia przeciwko konkretnemu patogenowi oraz wprowadzić odpowiednie środki zaradcze.
PAMIĘTAJ !
Skuteczność leczenia zależy od dokładności i staranności pobranej próbki.
Pobieraj mleko starannie do sterylnych jednorazowych probówek zwracając szczególną uwagę na higienę.
Szanowni Państwo!
W trosce o utrzymanie wysokich standardów oraz zapewnienie wiarygodności przeprowadzanych badań, uprzejmie prosimy o stosowanie przy pobieraniu i przesyłaniu próbek mleka następujących zaleceń:
- do badań prosimy przesyłać mleko świeże w jak najkrótszym czasie od pobrania lub mleko zamrożone,
- próbki na obecność patogenu chorobotwórczego prosimy pobrać bezpośrednio z wymienia z zainfekowanej ćwiartki przed rozpoczęciem antybiotykoterapii,
- próbki prosimy pobierać starannie do sterylnych jednorazowych probówek.
Sposób pobierania próbek mleka ćwiartkowego.
- Oznacz probówki numerem krowy i ćwiartką:
A - prawa przednia
B - prawa tylna
C - lewa przednia
D - lewa tylna - Umyj dokładnie ręce i zawsze noś rękawiczki.
- Pierwsze strumienie mleka skieruj do przedzdajacza, zwróć uwagę na rodzaj wydzieliny, obecność kłaczków, kolor itp.
- Umyj i osusz ligniną/ ręcznikiem papierowym wymię i strzyki.
- Zdezynfekuj wierzchołki strzyków za pomocą gazika nasączonego środkiem dezynfekującym.
- Odrzuć pierwsze strugi mleka.
- W czasie pobierania probówkę trzymaj ukośnie nie dotykając jej krawędzią strzyka pamiętając, aby nie zanieczyścić korka i probówki. Korek trzymaj w ręku tak, aby nie dotykać części, która później wchodzi do wnętrza.
- Probówki napełnij do około 2/3 wysokości i zamknij możliwie jak najszybciej.
- Próbki należy natychmiast schłodzić do 4 – 5ºC i w tej temperaturze dostarczyć do laboratorium w ciągu 24 godzin od pobrania.
- Próbki można również zamrozić.